Vanliga frågor om bygglov

När du har fått ett bygglov, rivningslov eller marklov måste du påbörja åtgärden inom två år från det datum som lovet vann laga kraft. Om du gör det gäller ditt lov i fem år från det datum.

Om du inte påbörjar åtgärden inom två år måste du söka nytt lov. Bygglovet gäller i fem år från laga kraftdatum även om du har fått ditt startbesked senare. Om du inte är klar inom fem år måste du också söka nytt lov.

Utstakningen görs innan byggnadsarbetena påbörjas och innebär att läget av en nybyggnad märks ut på marken.

Lägeskontroll är en kontroll av att en nybyggnad, tillbyggnad eller annan anläggning är placerad på rätt ställe. Man kontrollerar om byggnadens storlek, mått, form, läge i plan och höjd stämmer med bygglovet du har fått. Lägeskontroll beställs då formen för grunden är klar.

Grannar kan få lämna synpunkter på det du vill bygga, till exempel om:

  • ansökan avviker från gällande detaljplan
  • du ska bygga nytt hus eller en större tillbyggnad och fastigheten ligger utanför detaljplanerat område
  • du ska ändra användning av en byggnad eller mark

Hur går det till?

  • Vi kontaktar grannarna. De har vanligtvis tre veckor på sig att lämna synpunkter.
  • Vi tar ställning till synpunkterna. Om de är så allvarliga att vi inte kan ge bygglov kontaktar vi dig. Du har då möjlighet att ändra din ansökan. 
  • Beslutet delges sedan grannarna. De kan överklaga beslutet i tre veckor.

Du får börja bygga när du har fått ett startbesked men gör det på egen risk om beslutet inte har vunnit laga kraft.

Innan beslutet vunnit laga kraft kan det överklagas. Har du börjat bygga innan ärendet är slutgiltigt avgjort är risken att du får riva allt och återställa till ursprungligt skick. Därför rekommenderar vi att du alltid inväntar laga kraft.

I ett enkelt ärende får du starbeskedet i samband med bygglovsbeslutet, annars får du det först efter ett tekniskt samråd.

Anmälningsärenden ska handläggas skyndsamt. Beslut ska meddelas inom fyra veckor från det att behövliga uppgifter har kommit in. Om ärendet är av större vikt eller av principiell betydelse är dock tidsfristen åtta veckor.

Handläggningstiden börjar alltså räknas när vi har bedömt att vi har fått alla handlingar som behövs för att pröva ditt ärende, till exempel kompletta ritningar och eventuella remissyttranden. Vi gör alltid vårt bästa för att du ska få ditt beslut så fort som möjligt.

I plan- och bygglagen står det att ärenden om lov och förhandsbesked ska handläggas skyndsamt. Beslut ska meddelas inom tio veckor från det att ett komplett ärende har kommit in.

Handläggningstiden börjar alltså räknas när vi har bedömt att vi har fått alla handlingar som behövs för att pröva ditt ärende. Tiden kan i vissa fall förlängas ytterligare tio veckor. Vi gör alltid vårt bästa för att du ska få ditt beslut så fort som möjligt.

Det beställer sökanden hos extern konsult som sedan debiterar för nybyggnadskartan separat.

Alla ritningar ska vara fackmässigt utförda och ha ett ritningshuvud. Vi godkänner inga ritningar på rutat papper.

Se våra exempelritningar i menyn under ansökan via e-tjänster och blanketter.

Handlingar som vanligtvis ska bifogas tillsammans med din ansökan är:

  • Situationsplan i skala 1:400
  • Planritningar i skala 1:100
  • Sektionsritning i skala 1:100
  • Fasadritningar i skala 1:100
  • Anmälan om kontrollansvarig
  • Kontrollplan

E-tjänster och blanketter för ansökan om bygglov med mera finner du i vår e-tjänsteportal under Plan och bygg. 

Om du påbörjar en åtgärd som kräver lov, anmälan eller startbesked eller om du börjar använda det du har förändrat innan du får slutbesked kallas det för olovligt byggande. För detta måste kommunen ta ut så kallade byggsanktionsavgifter.

Så snart det finns en anledning att anta att någon har utfört en olovlig åtgärd ska byggnadsnämnden ta upp frågan om påföljd eller ingripande. I en del fall kan bygglov beviljas i efterhand, i andra fall måste den olovliga åtgärden rivas. Det är byggnadsnämnden som tar beslut i dessa ärenden.

Byggsanktionsavgifter tas ut när du:

  • utför en bygglovspliktig åtgärd utan beviljat bygglov
  • påbörjar en byggnation utan startbesked
  • tar en byggnad i bruk innan du fått ett slutbesked
  • vidtar en åtgärd utan att ha en kontrollansvarig, om sådan krävs
  • river en byggnad inom detaljplanerat område utan att ha rivningslov
  • inom detaljplanerat område eller område med områdesbestämmelser utför en åtgärd som schaktning och fyllning mer än en halv meter utan att ha marklov. Detta gäller även för trädfällning om det i detaljplanen/områdesbestämmelserna står att marklov krävs.  
  • inte gör en anmälan för anmälningspliktig åtgärd (rivning utanför detaljplanerat område, installation/ändring av en eldstad/rökkanal, ventilation eller vatten och avlopp, ändring i bärande konstruktion, nybyggnad eller väsentlig ändring av vindkraftverk, något som påverkar brandskyddet i en byggnad, underhåll av byggnadsverk med särskilt bevarandevärde).


Avgiften

Hur stor avgiften blir beror på av vilken överträdelse du gör. Byggsanktionsavgifter kan maximalt uppgå till 50 prisbasbelopp. Kommunen är skyldiga att ta ut avgiften. Du får alltid möjlighet att yttra dig innan vi tar ut avgiften.

https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/tillsyn/byggsanktionsavgifter/

Du får bygga en eller flera fristående byggnader med en sammanlagd byggnadsarea på 15 kvadratmeter utan att söka bygglov. Den högsta höjden från medelmarknivå till taknock får vara 3 meter. De får placeras på prickad mark, alltså mark som enligt planbestämmelserna inte får bebyggas. 

Vad gäller för Attefallshus?

Ett attefallshus är en komplementbyggnad eller ett komlementbostadshus som får vara högst 30 kvm. Det krävs bygglov för nybyggnad men attefallshus är undantagna från detta krav. Istället krävs en anmälan för både nybyggnad och tillbyggnad.

https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/anmalningsplikt/bygglovbefriade-atgarder/komplementbostadshus-eller-komplementbyggnad-max-25-m-sa-kallat-attefallshus/

Du behöver inte bygglov för att installera en eldstad. Däremot måste du göra en anmälan.

Eldstad och rökkanal

När du ska installera en eldstad, rökkanal, sätta in en kassett i en öppen spis eller byta till pelletseldning behöver du göra en anmälan till byggnadsnämnden enligt plan- och byggförordningen. Tillsammans med anmälan ska prestandadeklaration inlämnas som du kan få av säljaren av eldstaden. 

Före installationen

Ska du installeras en ny rökkanal är det lämpligt att du först tar kontakt med en sotare eller annan sakkunnig för att diskutera utformningen. Du kan också få rekommendationer om lämplig placering och hur tillträde till skorstenen ska ske. Har du en befintlig rökkanal kan den behöva renoveras innan den tas i bruk.

Startbesked och slutanmälan

När handläggningen av din anmälan är klar får du ett startbesked, som gäller i två år. Av startbeskedet framgår även vad som krävs för att du ska få ett slutbesked. Du får inte påbörja installationen innan du har fått ett startbesked.

Skorsten ska besiktigas av en sakkunnig brandkonsult eller sotare.

Skicka in besiktningsintyget från sakkunnig när installationen är färdig. När vi fått handlingarna får du ett slutbesked och då får du börja använda eldstaden.

Det är du som ser till att anläggningen godkänns och att intygen skickas till oss.

För att sätta upp mur, staket eller plank kan du behöva bygglov.

Inom detaljplanerat område och inom sammanhållen bebyggelse

Murar

Du behöver bygglov för murar som är högre än 0,5 meter.

Staket och plank

Ska du bygga ett staket eller plank som är högre än 1 meter och har mindre genomsiktlighet än 50 % krävs det bygglov. Ibland kan du behöva bygglov även om det är 50 % genomsiktlighet, om konstruktionen ger ett tätt intryck från olika vinklar.

För massiva, helt genomskinliga konstruktioner som är högre än 1 meter, till exempel bullerskärm av glas, behöver du vanligtvis också bygglov.

Ska du ha ett staket eller ett plank i anslutning till en väg eller gata måste du tänka på att inte försämra sikten för de som kör på vägen.

 

Utanför detaljplanerat område

Utanför detaljplanerat område får du bygga en mur eller ett plank utan bygglov, om de uppförs i omedelbar närhet till befintligt en- eller tvåbostadshus (inom din tomt) och inte närmare tomtgräns än 4,5 meter (du får bygga närmare gränsen om din granne medger det).

Ska du ha ett staket eller ett plank i anslutning till en väg eller gata måste du tänka på att inte försämra sikten för de som kör på vägen.

 

Uteplats/altan

Du får bygga en uteplats med mur eller plank runt omkring utan bygglov, om det sker under vissa förutsättningar.

Du får utan bygglov bygga en skyddad uteplats om:

  • du bygger den inom 3,6 meter från bostadshuset
  • du bygger den länge bort än 4,5 meter från tomtgränsen
  • muren eller planket är max 1,8 meter högt

Du får också utan bygglov anordna skärmtak över uteplatser, altaner, balkonger eller entréer om skärmtaken tillsammans inte är större än 15 kvadratmeter. De bygglovsbefriade taken får även byggas på friggebodar, attefallshus och andra komplementbyggnader.

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/altaner-uteplatser-och-uterum/

 

Om du vill bygga en altan utan tak behöver du inget bygglov så länge höjden ovan mark inte överstiger 1 meter. Däremot kan räcket/staketet kräva bygglov om det faller inom ramarna för plank.

https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/nyheter-pa-pbl-kunskapsbanken/nytt-undantag-fran-krav-pa-bygglov-for-altaner2/

Ibland kan du få bygga altanen närmare tomtgränsen än 4,5 meter, men kontakta då alltid en bygglovshandläggare för att vara säker på vad som gäller för just din fastighet. Vi rekommenderar även att du pratar med dina grannar för att undvika missförstånd och onödiga konflikter.

Kontrollansvarig är ett begrepp som infördes i plan- och bygglagen år 2011 och ersatte begreppet kvalitetsansvarig som fanns i den äldre plan- och bygglagen. Den kontrollansvarige hjälper byggherren att upprätta en kontrollplan för bygget, ser till att kontrollplanen följs och att nödvändiga kontroller utförs under byggtiden samt att gällande regler och föreskrifter följs.

Den kontrollansvarige måste ha rätt kunskap och erfarenhet för uppgiften och ska styrka detta med en certifiering. Kontrollansvarig ska också ha en självständig ställning till den som utför åtgärderna som kontrolleras, därför kan man inte vara kontrollansvarig för sitt eget bygge.

Om du gör en ny- eller tillbyggnad större än 50 kvadratmeter krävs som regel en kontrollansvarig. Det kan också krävas för mindre byggnationer som rör våtrum eller innebär en större förändring i byggnadens bärande konstruktion. 

Byggnadsnämnden avgör när en du behöver en kontrollansvarig.

En kontrollplan är ett dokument som innehåller en sammanställning av de kontroller som du som byggherre behöver göra för att vara säker på att alla krav och regler är uppfyllda. Kontrollplanen är oftast utformad som en checklista.

En kontrollplan ska innehålla följande uppgifter:

  • Vilka kontroller som ska utföras
  • Vilka intyg och andra handlingar som ska lämnas till byggnadsnämnden inför slutbesked
  • Vilka anmälningar som ska göras
  • Tidpunkter för eventuella etapper i arbetet

För enklare byggnationer lämnar du ett förslag till kontrollplan när du ansöker om bygglov. För större och mer komplicerade byggnationer lämnas kontrollplanen in före det tekniska samrådet. Vid dessa byggnationer krävs det att du har en kontrollansvarig. Den personen ska hjälpa dig att upprätta en kontrollplan.

Kontrollplanen fylls sedan i under byggnationen. I kontrollplanen dokumenterar och intygar du att allt går rätt till. Det är till exempel krav på byggnadens konstruktion, brandskydd, tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning och energihushållning som ska uppfyllas.

Du måste lämna in en ifylld och undertecknad kontrollplan för att få ditt slutbesked.

När du ansöker om förhandsbesked prövar vi om tomten är lämplig för tänkt ändamål, utan att du behöver ta fram bygglovsritningar.

Ett positivt förhandsbesked är giltigt i två år. Förhandsbesked ger inte rätt att påbörja byggnationen, utan du måste söka bygglov efter att du har fått ett positivt förhandsbesked.

En byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings-, eller markarbeten. Det är byggherren som har ansvaret för att alla bestämmelser följs. Detta gäller även om åtgärden inte kräver lov eller anmälan. Om du till exempel ska bygga, riva eller ändra något på din fastighet är det du som är byggherren.

Behandling av dina personuppgifter i lovprocesser och anmälningsärenden

När du ansöker om bygglov, marklov, rivningslov, förhandsbesked, bygganmälningar eller liknande i Färgelanda kommun så behöver vi enligt tryckfrihetsförordningens regler om allmänna handlingar registrera din ansökan och därmed även dina personuppgifter hos oss. Eftersom det alltså följer av lag att vi måste registrera dina personuppgifter när du gör din ansökan godtar EU:s dataskyddsförordning (GDPR) genom artikel 6:1 att vi gör det. Detta då ”Behandlingen är nödvändig för att utföra en uppgift av allmänt intresse eller som ett led i den personuppgiftsansvariges myndighetsutövning” (GDPR art. 6:1 p. e). Det behövs således inget samtycke från dig som söker för att registreringen av personuppgifterna ska vara tillåten.

Även de personuppgifter som hör till dig som äger en fastighet och som någon annan ansöker om bygglov, marklov, rivningslov, förhandsbesked eller liknande för kommer att registreras i det ärende som lovet gäller. Dessa uppgifter hämtas från Fastighetsregistret automatiskt och de behövs i lovärenden eftersom kommunen enligt Plan- och bygglagens 9 kap. 41§ är skyldig att skicka beslut som gäller en fastighet till ägaren. Även denna registrering av personuppgifter godtas av GDPR genom lydelsen i artikel 6.1 på samma sätt som ovan och inte heller för denna personuppgiftsbehandling krävs samtycke.

De uppgifter som finns i ansökningar eller anmälningar använder bygglovsverksamheten inte för någonting annat än att bedöma och ta beslut i det ärende de berör och som bakgrundsinformation vid senare ärenden som gäller samma fastighet. Ansökan/anmälan kommer dock att bli en allmän handling enligt reglerna i tryckfrihetsförordningens 2 kapitel om allmänna handlingar. Därmed blir den möjligt för vem som helst att begära ut från kommunens diarium precis som alla andra handlingar och beslut som finns hos kommunen.

Allmänna handlingar måste enligt arkivlagens regler sparas för framtiden i arkiv. Detta gäller även om ärendet som handlingen tillhör har avslutats, exempelvis genom att ett bygglov beviljats.

För bygglovsbefriade åtgärder gäller 4,5 meter. Avståndet kan vara mindre om alla berörda grannar ger sitt medgivande.

Inom detaljplanerat område gäller det som planbestämmelserna medger. I detaljplaner (även stadsplaner och byggnadsplaner) som är gjorda före 1987 och saknar måttangivelse gäller Byggnadsstadgans gräns på 4,5 meter.

Utanför detaljplanerat område finns ingen måttangivelse angiven i lagen. Här blir det istället en bedömning utifrån brandsäkerhet, landskapsbild, bebyggelsemiljö och närhet till grannar.

Solceller och solfångare kräver normalt inte bygglov om de placeras på en befintlig byggnad så att de följer byggnadens form. Men om du behöver en brantare vinkel på solpanelerna än vad du har på taket eller av annat skäl inte kan följa byggnadens form, ska du söka bygglov. Integrerade solceller kräver bygglov om byggnadens färg- och materialutförande väsentligt förändras. Integrerade solceller klassas som tak- och fasadmaterial och inte som en fristående anläggning. 

Undantaget från bygglovsplikten gäller inte om det är bestämt i detaljplanen för området där du vill bygga att solceller/solfångare kräver bygglov. Inte heller om byggnaden eller bebyggelseområdet är särskilt värdefullt utifrån ett historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv och därför inte får förvanskas. Solceller/solfångare är inte heller lovbefriade om de ska placeras i eller i anslutning till områden för totalförsvaret.

Fristående solcellsanläggningar kräver normalt inte bygglov, varken inom eller utanför detaljplanerat område. Men om de utformas så att personer kan stå under dem, kan det bedömas som en byggnad (skärmtak) och därför vara bygglovspliktigt.

Solcellsparker kräver inget bygglov så länge de placeras utanför detaljplanelagt område. Det krävs dock en anmälan till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen kontrollerar bland annat att skyddade områden, artskydd samt fornlämningar inte påverkas av solcellsparken, genom ett s.k. 12:6 samråd.

Om solcellerna ska installeras på jordbruksmark som i och med detta inte längre används till jordbruksmark krävs en anmälan om detta till Länsstyrelsen. Om marken där anläggningen installeras fortfarande kan användas till betesmark krävs ingen anmälan till Länsstyrelsen. 

Du kan få bygga uteplatser, skärmtak, friggebodar, tillbyggnader, uthus, murar och plank utan bygglov. Du kan även få göra fasadändringar och bygga två takkupor utan lov. Om din fastighet ligger utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse behöver du i vissa fall inte bygglov om du ska göra mindre tillbyggnader av bostadshus och komplementbyggnader.

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/

Kontakta oss

Plan- och byggenheten
E-post: planochbygg@fargelanda.se

Bygglovshandläggare
Marika Trollvik
E-post: marika.trollvik@fargelanda.se
Telefon: 0528-567168

Plan- och byggchef/Mark- och exploatering
Anette Levin
E-post: anette.levin@fargelanda.se
Telefon: 0528-56 71 65

Sidan uppdaterades 17 februari 2025