Mer mat från lokala gårdar
Nu ska det bli mer mat från lokala gårdar på tallrikarna i skolan och äldreomsorgen i Färgelanda kommun.
Under våren 2021 efterlyste Färgelanda tillsammans med Bengtsfors, Dals-Eds, Mellerud, Säffle och Åmåls kommuner småskaliga, livsmedelsproducenter. Från och med juni kommer ett 80-tal närproducerade livsmedel att köpas in för upp till 12 miljoner kronor per år.
- Jag är jätteglad, det här är början på en stor resa. Jordbruket är en stor del av vår näring och jag hoppas att fler lokala producenter kan ansluta, säger upphandlaren Madeleine Olsson, kostchefen Malin Eriksson och näringslivsstrategen Lina Gustavsson.
Avtalet har flera fördelar:
- Kortare transporter är bra för miljön
- Utveckling av det lokala näringslivet
- Nya arbetstillfällen
- Mindre beroende av import
- Bättre beredskap vid samhällsstörningar
- Högre måltidskvalité
- Mindre svinn
- Möjlighet till studiebesök av elever hos producenter
Kommunalrådet Ann Blomberg ser bara fördelar.
- Helt fantastisk att avtalet är klart, det ska bli spännande att följa detta, säger hon.
Torggummans ägg och Dalsspira mejeri är två lokala företag som berörs av avtalet.
- Det här betyder mycket för oss, säger de.
Att det nya avtalet är klart kommer att märkas i våra verksamheter.
Den 3 juni har skolor och förskolor en gemensam meny. Då bjuds det på tacos av nötfärs från lokala gårdar och man räknar med att det går åt ett ton. Och den 6 juni bjuder vi på 180 kilo fläskfilé på våra äldreboenden.