Detta är ett meddelande från Västvatten.
Vi behöver utföra ett kortare underhållsarbete i Högsäter torsdag den 21 november mellan klockan 11:00-12:00. Detta innebär att fastigheterna i området tillfälligt kan få lägre tryck eller bli helt utan vatten under tiden arbetet pågår.
I samband med att trycket kommer tillbaka kan missfärgat vatten förekomma, spola en stund med kallvattnet så försvinner det. Tvätt- och diskmaskin bör ej användas. Vi ber om överseende med de olägenheter arbetet kan medföra. Mer information finns på vår hemsida: www.vastvatten.se
Med vänliga hälsningar
Västvatten
SMHI utfärdar en gul varning för snöbyar under onsdagen som bland annat väntas ge problem i trafiken.
Läs mer på www.smhi.se
eller i deras app.
Ni har tidigare fått information om att det finns ett förslag som ska utredas och som innebär att elever och personal ska flyttas från Ödeborgs skola. Orsaken är arbetsmiljöproblem för både elever och personal samt elevernas rätt till en god undervisning.
Förslaget är att flytta F-3 till Höjdenskolan och 4-6 till Valboskolan 4-6.
Vi förstår att detta skapar många frågor och funderingar. Vi inbjuder därför till informationsmöten där du som vårdnadshavare kan ställa frågor. Mötena hålls vid tre tillfällen – ett för varje skola.
Vid mötet deltar rektorer, skolchef och kommunikationsstrateg.
För Valboskolan 4-6
25 november – klockan 17.00 – 18:00
Plats: Valboskolans matsal
För Ödeborgs skola
26 november - klockan 17:00 – 18:00
Plats: Idrottssalen – Ödeborgs skola
För Höjdenskolan
27 november - klockan 17:00 – 18:00
Plats: Idrottssalen – Höjdenskolan
Välkomna!
Detta är ett meddelande från Västvatten
Vi behöver utföra VA-arbete på Gärdesvägen/Slåttervägen i Färgelanda och behöver stänga av vattnet till fastigheter i området torsdag den 14 november mellan klockan 08:00-16:00. Om arbetet medger kommer vattnet att släppas på tidigare.
Du kommer att kunna hämta vatten i en brandpost mittemot Hedekasvägen 55. Ta med egen dunk/flaska.
I samband med påsläpp kan missfärgat vatten förekomma, spola en stund med kallvattnet så försvinner det. Tvätt- och diskmaskin bör ej användas. Läs mer på www.vastvatten.se
Vi ber om överseende med de olägenheter arbetet kan medföra.
Här kan ni följa fullmäktigemötet på webben:
SMHI varnar fortsatt för mycket hårda vindbyar till lokalt stormbyar under fredagen 1 november.
Läs mer på www.smhi.se
SMHI varnar för mycket hårda vindbyar till lokalt stormbyar torsdag kväll och natt mot fredag. Det kan leda till begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd.
Hej från Leader Framtidsbygder!
Partnerskap, gräsrotsperspektiv och landsbygdsutveckling är de ledord som Leader arbetar efter. På vår hemsida www.framtidsbygder.se kan ni läsa vår strategi och hitta våra insatsområden. Där kan ni också läsa om hur det går till att ansöka om stöd från Leader.
Om ni har en projektidé så hör av er till oss på Leaderkontoret! Vi kan hjälpa er att utveckla idén, få kontakt med andra som genomfört liknande projekt, och stötta er med ansökan.
Hälsningar,
Johannes Haggärde, Handläggare och projektutvecklare Leader Framtidsbygder Dalsland Årjäng Munkedal
Tel. +46 (0) 736 76 57 09
Då inte allt hanns med under förra kommunfullmäktige hålls ett extra sammanträde på Torps bygdegård onsdagen den 6/11 med start kl. 18.30.
Förutom att taxor och interpellationer presenteras liberalernas motion om en storskola i Färgelanda samt centerpartiets motion med förslag till utredning om mobila fritidsgårdsverksamheter.
OBS! Allmänhetens frågestund genomförs ej under ett extra fullmäktigesammanträde.
Till webbsändningen: Färgelanda kommunfullmäktige 2024-11-06
För att se filmerna: Spel och skärmtid, 8-12 sv. text on Vimeo
Färgelanda kommunfullmäktige 2024-10-23 (youtube.com)
Det är dags för seniorfredag den 18 oktober kl. 10.00–12.00 på Dalslands folkhögskola. Ingmar Lindhe har en föreläsning om flottning i Valboån.
Schema
• Kl. 10.00–10.30: Mingel och vi bjuder på kaffe
• Kl. 10.30–12.00: Ingmar Lindhe, Flottning i Valboån
• Kl. 12.00: Möjlighet att äta lunch i vår fantastiska matsal till deltagarpris (70 :-)
Plats
Stora salen, Dalslands folkhögskola
Kontakt
dals.fhsk.se
Tel. 0528-75880
Arrangeras i samarbete med Färgelanda bibliotek.
Stefan Tengberg, i dag boende i Varberg, är sedan en tid tillförordnad ekonomichef i Färgelanda kommun. En minst sagt rutinerad ekonomichef som arbetat i flera kommuner samt på det globala konsultbolaget PwC.
Stefan är en så kallad ”jobbonär”, alltså en pensionär som inte kan sluta jobba.
- Jag tycker det är så roligt att jobba, framför allt inom offentlig förvaltning. Att skapa förutsättningar att fördela pengar på bästa sätt. Jag har arbetat med många kommuner som varit i trångmål rent ekonomiskt.
Så då kändes det här jobbet i Färgelanda kommun naturligt att hoppa på?
- Färgelanda kommun står inför en mycket tuff utmaning för att få rätsida på sin ekonomi. Här måste alla, politiker som tjänstemän hjälpas åt för att komma till rätta med ekonomin. Att lyckas anpassa verksamheten till den kostym man har. För att jobba med en avfolkningskommun som Färgelanda, behövs de ekonomiska förutsättningarna tas på största allvar. Jag hoppas att jag med min erfarenhet kan hjälpa kommunen en bit på vägen.
Stefan jobbar tre dagar i veckan och har familjens fritidshus i Bokenäs där han bor under veckorna och blir kvar som tillförordnad ekonomichef i Färgelanda kommun tills den vakanta tjänsten är besatt.
Och så var det det här med rötterna i Färgelanda.
- Min mormor är faktiskt från Färgelanda (föddes 1889). Hennes far var soldat och hade ett soldattorp på Råtorpet strax utanför Färgelanda. Och det roliga är att huset finns kvar och fortfarande är bebott, berättar Stefan Tengberg innan han åker till fritidsboendet i Bokenäs som han gärna fixar med när han inte släktforskar eller sjunger i kör i Varberg.
Nu är det äntligen dags att förbättra framkomligheten vid Härsängen! Trafikverket kommer påbörja arbetet nu i oktober 2024 som kommer pågå fram till ca november 2025. Under 2026 kommer det kompletteras med slitlagerbeläggning.
För att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö så kommer det att vara nedsatt hastighet förbi arbetsområdet. Arbetsområdets längd är cirka 1 kilometer.
Trafikverket ber om överseende för den påverkan bygget har på din vardag och ber dig som trafikant att ta hänsyn till medtrafikanter och de som arbetar vid och på vägen, för allas säkerhet.
För mer information se Trafikverkets hemsida.
I nästa vecka med start 7 oktober drar Hållbarhetsveckan igång med föreläsningar runt om i Dalsland. Varmt välkomna!
Den 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa (World Mental Health Day). Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen
Psykisk hälsa handlar om hur du mår och trivs i vardagen och om din förmåga att hantera livets upp- och nedgångar. Det finns flera saker du kan göra för att må bättre och stärka din psykiska hälsa. Om du tar hand om din psykiska hälsa även när du mår bra kan du stärka din motståndskraft och förbereda dig på perioder när livet är jobbigare.
12 tips för att stärka din psykiska hälsa
- Prata med någon om hur du mår
- Försök acceptera att livet går upp och ner
- Rör på dig regelbundet
- Stressa lagom
- Skapa bra sömnvanor
- Var snäll mot dig själv
- Hitta hållbara skärmvanor
- Skapa rutiner som får dig att må bra
- Utveckla dig själv och din självkänsla
- Umgås med människor som får dig att må bra
- Ta vara på din fritid
- Ge av din tid och ditt engagemang
Att stötta någon som mår dåligt
Du kan göra skillnad i någons liv. Du behöver inte vara expert på psykisk hälsa för att kunna stötta någon som mår dåligt.
På Folkhälsomyndighetens webbsida ”Din psykiska hälsa” kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra.
Läs mer här: Din psykiska hälsa
Om det är akut
Ring genast 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du mår väldigt dåligt eller funderar på att ta ditt liv.
Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du har ångest eller har känt dig nedstämd under en längre tid. Om du är osäker kan du ringa 1177 så guidar de dig vidare till rätt stöd eller vård.
1,3 miljoner anhöriga i Sverige vårdar eller stödjer regelbundet en närstående, en hjälp som ofta sker i det tysta. Anhöriga är en viktig
resurs för samhället och kan också behöva stöd och hjälp för egen del.
Fredagen den 4 oktober finns Färgelanda kommuns anhörigsamordnare Elisabeth Söderberg i Centrumhuset mellan klockan 10-13 om ni har frågor eller vill veta mer.
Välkomna!
*Anhörigdagen infaller den 6 oktober och initieras av Anhörigas Riksförbund. Dagen uppmärksammas numer även internationellt.
Ett välkänt ansikte för många ute i samhället har under onsdagen avtackats för sina nio år som säkerhetssamordnare i Färgelanda kommun.
Elisabeth Niklasson eller Lisa som hon kallas, har med sitt stora engagemang spelat en avgörande roll för civilsamhället i kommunen. Lisa har samordnat och planerat insatser med polisen, räddningstjänsten, LRF, Länsstyrelsen och föreningslivet. Startat Frivilliga resursgruppen och samarbetat med en rad olika lokala aktörer, allt för att Färgelanda kommun ska stå beredda med samhällsinsatser inför olika krissituationer.
Lisa börjar den 1 oktober ett nytt jobb i Vänersborgs kommun.
Måndag 23/9: 09.00-17.00
Tisdag 24/9: 10.00-18.00
Onsdag 25/9: 09.00-17.00
Torsdag 26/9: 10.00-18.00
Fredag 27/9: STÄNGT på grund av utbildning!
Lördag 28/9: 10.00-13.00
Nu utser vi Dalslands bästa unga företagare!
Två unga företagare, max 35 år, vinner Unga Dalslandspriset 2024 för framgångsrikt företagande i Dalsland! Priset är 25 000 kr per pristagare. Alla kan nominera någon senast 25 oktober, prisutdelning innan jul.
Det är unga företagare som kommer att bära upp framtidens Dalsland. Det lokala entreprenörskapet skapar positiva ringar på vattnet för livskraftiga bygder och ett levande landskap. Därför vill vi lyfta fram framgångsrika unga företagare som redan är viktiga för sin bygd och som framöver kommer att vara avgörande för utvecklingen av Dalsland.
Inom satsningen Det goda livet i Dalsland utlyses nu ”Unga Dalslandspriset” med Fyrbodals kommunalförbund som projektägare och Länsförsäkringar Älvsborg och Västra Götalandsregionen som medaktörer och finansiärer.
- Som ett lokalt och kundägt företag är det viktigt att hela vårt område lever och frodas. Där är småföretagarna en viktig motor för tillväxt och med det här priset kan vi vara med och hylla de goda exempel som finns i Dalsland, säger Lennart Svensson från LF Älvsborg
- Vi vill främja ungas företagsamma drivkrafter och ungt företagande. Det är de företagarna som kommer att bära landskapets utveckling i framtiden, säger Thomas Forslin, processledare för Det goda livet i Dalsland.
- Unga Dalslandspriset är ett spännande sätt att ta vidare VGR:s koncept Unga Landsbygdspriset till en del av Västra Götaland som historiskt varit starka i tävlingen och där det finns fortsatt stort behov av landsbygdsföretagande. Genom priset hoppas vi kunna inspirera fler unga till entreprenörskap och företagande på sin hemort! Säger Helena Starfelt, näringslivschef VGR.
I juryn ingår förutom LF, VGR och Fyrbodal även representanter från Agroväst, eDIT och Dalslands Folkhögskola och konceptet utgår från den modell som tidigare använts för Västra Götalandsregionens unga landsbygdspris. Nomineringstiden är satt till senast 25 oktober och det första priset förväntas att delas ut i slutet av 2024. Priset kompletterar andra lokala priser som brukar delas ut kommunvis till unga företagare.
Två unga företagare som är max 35 år och verksamma/bosatta i Dalsland kommer att vinna 25 000 kr var för att premiera och synliggöra deras företagande. Priset värdesätter ekonomiska resultat, samhällsnytta, sysselsättning, hållbarhet mm och riktar sig till alla slags branscher.
- Unga Dalslandspriset syftar till att synliggöra och premiera ungt entreprenörskap och duktiga unga företagare i landskapet.
- Unga Dalslandspriset syftar till att mobilisera och skapa starkare positiva attityder kring ungt företagande och ung företagsamhet, något som är avgörande för Dalslands framtid på sikt.
- Unga Dalslandspriset syftar till att skapa starkare nätverksstrukturer kring ungt företagande och entreprenörskap via landskapets olika utvecklingsaktörer i samverkan.
Bakgrund
Nästan alla nya jobb på landsbygden skapas av lokala mindre företag, sett över tid. I Dalsland såväl som i Sverige. Så ser med all sannolikhet även framtiden ut.
Jobbutveckling ca senaste 30 år i Dalsland inkl Vänersborg
Mindre företag(< 50 anställda) + 4 228 jobb
Större företag(> 50 anställda) - 1 366 jobb
Offentliga företag, myndigheter etc - 2 226 jobb
Under 2024 och 2025 kommer satsningen Det goda livet i Dalsland att genomföra två prisomgångar för Unga Dalslandspriset. Bakom ”Det goda livet i Dalsland” står sex Dalslandskommuner, Västra Götalandsregionen (VGR), Länsstyrelsen i Västra Götaland och Fyrbodals kommunalförbund.
Kontaktperson:
Thomas Forslin, processledare Det goda livet i Dalsland.
Telefon 0732-416146
thomas.forslin@fyrbodal.se
Hemsida:
www.fyrbodal.se/ungadalslandspriset
Detta är ett meddelande från Västvatten.
På grund av ett kortare strömavbrott på måndagen den 16 september mellan klockan 13:00 - 14:00 kommer fastigheter i området att få lägre tryck eller bli helt utan vatten. I samband med påsläpp kan missfärgat vatten förekomma, spola en stund med kallvattnet så försvinner det. Tvätt- och diskmaskin bör ej användas. Vi ber om överseende med de olägenheter arbetet kan medföra. Mer information finns på vår hemsida: www.vastvatten.se
Med vänliga hälsningar Västvatten
Kommunfullmäktiges presidium meddelar härmed att sammanträdet den 25 september är inställt.
Presidiet har med hänsyn till det begränsade antalet ärenden, funnit att det ur ett ekonomiskt perspektiv inte är försvarbart att genomföra ett sammanträde med beaktande av kommunens ekonomiska situation.
Kommunfullmäktiges presidium med ordförande Kenneth Carlsson (L), förste vice ordf. Kerstin Fredriksson (S) samt andre vice ordf. Faraah Mohamud (C)
Med en bakgrund som Livsmedelsinspektör på Orust, Miljö- och hälsoskyddschef i Vänersborgs kommun och en kort period på Skatteverket som sektionschef inom fastighetstaxering, har David Tengberg nu landat som både samhällsutvecklingschef och näringslivschef i Färgelanda kommun.
- Jag gillar att fronta olika saker och tycker att de olika rollerna i mångt och mycket sammanfaller. En naturlig kombination.
Att David hamnade i Färgelanda kändes tämligen naturligt enligt honom själv.
- Jag gillar att jobba i mindre kommuner. Närheten, både geografiskt men också till människorna, både inom kommunen och till medborgarna.
Som ledare ser sig David som tillitsfull, stöttande, coachande och modig.
- Som ledare får man naturligtvis även ibland ta mindre populära beslut.
Nu ska David lära känna medarbetarna, få koll på hur organisationen ser ut och drivs.
- Och så vill jag naturligtvis lära känna politikerna och näringslivet för att höra deras åsikter om saker som berör samhällsutveckling och näringsliv.
David bor numera i Uddevalla men har sina rötter i Högsäter.
- “David på Berga” kanske gör att en del känner igen mig. Min pappa var deltidsbrandman i Högsäter under många år.
På fritiden tillbringar David gärna tid på gymmet.
- När det finns tid efter att våra fem barn har fått sitt, avslutar David med ett leende.
”Jag orkar inte längre”
Orden är Villes, son till Maria och Christian Persman när han skulle börja årskurs 8. Där började problematiken med att Ville blev hemmasittande, full av panikångest.
Ville var precis som sin bror Arvid båda blyga och sensitiva pojkar, någon diagnos fanns inte. De var två helt normala pojkar som alltså bara var lite blyga och känsliga. Ville hade vissa svårigheter redan i förskolan, men det här var något helt annat.
- Tiden fram till att Ville inte ville till skolan hade vi det bra, berättar pappa Christian som den där dagen då allt började, fann sin son nedfrusen i skogen en kall oktoberdag, endast iförd t-shirt, jeans och sneakers. Ville visade tydliga tendenser på själskadebeteende och ville inte vara med längre.
Hemmasittande barn är i dag inget ovanligt fenomen och är lika vanligt bland pojkar som flickor.
- Skolan trodde att de gjorde rätt genom att sätta krav på att Ville skulle gå i skolan, men det var det sista han behövde, berättar mamma Maria som arbetat som specialpedagog. Ville tappade förtroendet för alla vuxna som ställde krav.
Pappa Christian brottades med många tankar då han själv var och än i dag arbetar som skolchef.
- Det var en tuff period där jag fick se skolans roll på ett nytt sätt. Men vad Ville behövde var att vila. Dataspel var till stor hjälp. Ångesten la sig. Här hittade Ville ett annat socialt engagemang med nya vänner på nätet.
- Men det var när vi köpte en hund som vi märkte den riktigt stora skillnaden hos Ville och när Ville väl började gymnasiet lossnade det ordentligt när lärare och skolpersonal inte satte någon press på honom. Det slutade med att Ville gick ut gymnasiet med högsta betyg.
- Men du ska veta att vi genom åren som föräldrar har tvivlat på oss själva. Lillebror Arvid var stöttande och förstod vad storebrorsan behövde.
Arvid fyller i:
- Vi kom varandra väldigt nära men jag blev förstås medberoende. Jag hade inga vänner. Det var Ville som gällde och i skolan var det studierna som räddade mig.
Så vad har då Maria och Christian för råd som föräldrar när något sådant här händer?
- Visa stor följsamhet och lyssna på vad ditt barn säger. Ställ inte för höga krav och våga sök hjälp.
I dag söker Ville jobb för att kunna stå på egna ben innan eventuella nya studier tar vid.
De tre föreläste under en konferens arrangerad av Högskolan Västs IKT-nätverket FIKA Högskolan Väst - IKT-nätverket FIKA (hv.se) med deltagare från skolor i Fyrbodal och som genomfördes på Ragnerud av Färgelanda kommun.
Här kan du läsa mer om problematiken kring hemmasittande barn och ungdomar:
FULLTEXT01.pdf (diva-portal.org)
Ny bok ger röst åt barn och unga med problematisk skolfrånvaro - Riksförbundet Attention
En sådan här fantastisk dag skulle man vilja ha någon som räknar in alla besökare. Hur som helst var det många som besökte Harvens dag, i år igen. Vi tackar vädergudarna för att de gav oss en fantastisk dag med så gott som klarblå himmel och precis så där lagom varmt.
Det var en uppsluppen stämning med en marknad som bjöd på det mesta där mycket var lokalt producerat. Evenemang med allt från Räddningstjänsten som visade upp sina nya fina brandbilar till spännande kulturaktiviteter i biblioteket för både stora och små.
En veteranbils- och moppeutställning som bjöd på över hundra läckra ekipage. Regnbågens loppis och Café Håvets smarriga bakverk. Föreningar som passade på att visa upp sig. Aktiviteter för barn. Härligt svängig irländsk musik från scenen med Dun Angeus. Dalslands foodtruck som bjöd på fasligt goda hamburgare från lokalt producerat kött och en liten men naggande god EPA-utställning där ”Årets EPA” korades. Vad mer kan man begära.
En extra eloge till evenemangsansvarige Lars Christensen på Färgelanda kommun som gjorde allt det här möjligt!
Uppmärksamheten på sociala medier har varit enorm. Vi annonserade i Dalslänningens papperstidning och valde digital annonsering i Bohusläningen, allt för att locka människor utanför Färgelandas kommungräns att komma till Harvens dag. Något som visade sig vara en fullträff. Harvens dag är helt enkelt populärt även hos boende i våra grannkommuner. Kul!
Det här är en dag som verkligen sätter Färgelanda kommun på kartan på ett positivt sätt. Vi ses nästa år!
SMHI varnar för åskoväder med risk för skyfallsliknande regn och hårda till mycket hårda vindbyar med start under eftermiddagen fram till i natt. Varningen gäller för nordvästra Götaland och delar av västra Svealand.
Läs mer på www.smhi.se/q/Färgelanda/2715351
Hilda och Felix i klass 9 och som har delat ordförandeskap i Elevrådet, stod beredda att servera en smarrig smoothie under tisdagens lunch i Valboskolans matsal.
- Roligt om detta projekt kan få fler att lockas att äta lunch på skolan, det är lite si och så med det i dag. Framför allt killarna går gärna till pizzerian i stället, berättar Felix.
- Vi tjejer är faktiskt mycket duktigare än killarna på att äta i skolan. Varför det är så vet jag inte säger Hilda som också kom med förslaget att satsningen skulle heta ”Test-tisdag”.
Denna satsning är ett resultat av Folkhälsorådets arbete där Linda Jansson (M) är ordförande.
- Matsalssatsningen är en satsning från Folkhälsorådet av flera som riktats mot våra skolor i Färgelanda. Att investera i bra måltider i skolan är att investera i hela verksamheten. Måltiderna har betydelse för elevernas hälsa, trivsel och förutsättningar för att orka och lära - faktorer som i slutändan påverkar skolresultaten. En måltid är mer än maten på tallriken. Måltiden omfattar exempelvis även rummet, sällskapet och stämningen därför är detta en viktig satsning för våra barn.
Färgelanda kommuns folkhälsostrateg Marcus Larsson fyller i:
- Det här är en viktig hälsofråga. Ska eleverna må gott och orka med en hel skoldag så är det viktigt att få i sig ordentlig mat under lunchen. Än viktigare blir det då när enkätresultatet visade att många också hoppar över att äta frukost. Det finns också en elevdemokratisk aspekt i detta. Har vi valt att ta reda på hur våra elever har det och mår genom att genomföra en enkätundersökning så får vi lyssna till det också.
Ytterligare en del av satsningen på Valboskolan är schemalagd lunch.
- Vi börjar även med schemalagda luncher för sjundeklassarna. Vi tror det kan vara en bra väg att gå för att få fler att äta i matsalen. Om detta faller väl ut, så kan vi utöka till fler årskurser framöver, berättar Mattias Wetterwik, rektor för årskurs 7-9 på Valboskolan.
Malin Eriksson som är Färgelanda kommuns måltidschef bubblar av entusiasm:
- Det här kan bli hur bra som helst. Tanken är att vi ska bjuda på något extra varje tisdag. Vi vill göra det lustfyllt att gå till matsalen och skapa en nyfikenhet. Det känns toppen med samarbetet med Folkhälsorådet. Vi har ju dessutom fått in lite nya fräscha möbler i matsalen på Valboskolan under sommaren. Det känns också som ett ordentligt lyft.
Varmt välkomna!!
Efter fem år som handläggare och samordnare på avdelningen miljö och tillstånd på Vattenfall Services Nordic AB, börjar nu Anette Levin från Mellerud som ny plan- och byggchef i Färgelanda kommun.
- Jag behövde en förändring och saknade det personliga mötet med folk. Med det här jobbet hoppas jag att det ska bli bättre på den fronten. Dessutom är det många fördelar med att arbeta i en mindre kommun där det går att få till förändringar relativt snabbt eftersom det är kortare beslutsvägar.
Anette är utbildad lantmäteriingenjör och har även tolv års erfarenhet som mark och exploateringsingenjör i Bengtsfors kommun.
- Jag brinner verkligen för Dalsland och vill nu vara med på resan med att få fler att upptäcka vårt vackra landskap.
Detta är ett meddelande från Västvatten. Vi planerar att utföra ett VA-arbete på Lillåvägen i Färgelanda och vi måste stänga av vägen under tiden som vi arbetar. Detta innebär att boende i området inte kan köra fram till sin fastighet under arbetets gång, men vi ser till att vägen fram till fastigheterna är öppen under helgerna. Berörda fastigheter ska ha fått information via brev. Avstängning och arbete kommer att påbörjas på Måndagen den 19 augusti. Vi beräknar att arbetet kommer pågå under 1 till 2 månader.
Vi ber er ha överseende med dessa olägenheter som detta medför.
Med vänliga hälsningar Västvatten AB
Gunnar Wigstrand, tidigare socialchef i värmländska Torsby kommun, finns nu på plats som socialchef i Färgelanda kommun. Gunnar som är väl medveten om de problem som växer sig allt starkare inom omsorgen.
- Den demografiska utmaningen är redan ett faktum med allt färre människor i arbetsför ålder. Vi måste se till att vara en attraktiv kommun att jobba i och vara öppna för ny teknik som kan hjälpa både kommuninvånare och vår personal för att behålla en bra servicenivå.
Kan du ge något konkret exempel?
- Den digitala tekniken kan till exempel hjälpa kommuninvånare med en så kallad läkemedelsfördelare; en digital medicinsnurra som man har i hemmet och som hjälper till att tala om när medicinen ska tas. Det gör det både bekvämare och skapar större självständighet för våra kommuninvånare, vilket i sin tur gör att hemtjänstpersonalen inte behöver åka ut på besök för att kontrollera att medicinen tas.
Men allra först ska Gunnar Wigstrand lära känna organisationen.
- Jag måste bilda mig en uppfattning om hur vår organisation inom omsorgen ser ut i dag, för att sedan se vad vi tillsammans kan utveckla den för att skapa en proaktiv verksamheten som skapar framtiden istället för att vara en reaktiv som möter den.
Hur ser då Gunnar Wigstrand på sin roll som chef?
- Jag ser mig själv mer som en coach. Jag vill skapa bra kvalité för dem vi är till för genom att försöka skapa bra förutsättningarna för samtliga medarbetare inom omsorgen som gör att de kan växa i sina uppdrag.
De handlingar som finns i centralarkivet återspeglar händelser och förändringar inom samhället och den kommunala verksamheten från 1800-talet till idag.
Arkivet finns i Färgelandas kommunhus på Allhemsvägen 5.
Du hittar mer information här: https://www.fargelanda.se/kommun-och-politik/arkiv/
Under vecka 32 genomför Tele2 ett underhållsarbete som rör telefonin till Färgelanda kommun. Detta kan innebära att det stundvis är svårt att nå oss på våra ordinarie telefonnummer. Om du vill lämna en orosanmälan och det ordinarie telefonnumret inte fungerar så kan du ringa till receptionen på Individ- och familjeomsorgen telefonnummer: 0528–567600, du kan även ringa Färgelanda kommuns växel på telefonnummer: 0528–567000.
Telenor och Tele2 som är leverantörer av telefoni- och mobiltäckning har påbörjat ett underhållsarbete inom Dalsland. Arbetet innebär att gammal teknik byts ut mot ny teknik. Arbetet påbörjades under helgen och planeras pågås under hela v.32.
Konsekvensen av underhållsarbetet är att både telefoni och mobiltäckningen påverkas, både företag och privat. Täckningen kan komma och gå i takt med att gammal teknik byts ut. Leverantören har meddelat att de skyndsamt försöker byta utrustningen.
Under tisdagen har också Telia bekräftat ett kabelbrott vilket påverkar samtliga operatörer inom Dalsland. Vi har inte fått något besked när kabelbrottet förväntas vara åtgärdat.
Klockan 11.00-13.00 den 3 augusti är det vernissage för den nya utställningen Watermarks av Karin Wästlund i Färgelanda konsthall.
Utställningen kommer att pågå fram till den 23 augusti.
Varmt välkomna!
Den planerade flytten för förskolebarn från Höjdens förskola till Kyrkskolan är framflyttad. Det visade sig att ytterligare anpassningar behöver göras i lokalerna kring tillgänglighet och ljudnivå. Vi beklagar den olägenhet detta innebär för de som planerat och förberett sig på byte av lokal. Samtidigt är vi glada att detta upptäcktes innan flytten så åtgärder kan vidtas då vi är måna om barn och personals miljö. Mer information om när flytten kan ske kommer så snart besked finns. Information till berörda vårdnadshavare finns på den digitala plattformen ”Tyra” samt går ut med ordinarie postgång.
För snart ett år sedan uppdagades det genom en visselblåsning att anställda på Färgelanda kommuns IT-avdelning misstänktes ha köpt teknikprodukter för egen räkning med kommunens pengar.
Nu är säkerhetsbolaget som tog emot visselblåsningen, CRD Protection AB klara med slutrapporten. En rapport där man granskat för utredningen relevanta inköp gjorda av IT-avdelningen från 1/1 2022.
Resultatet är en detaljerad rapport där en omfattande mängd teknikprodukter som köpts in av och till IT-avdelningen är noggrant presenterade. Enligt utredningen rör det sig om teknikprodukter till ett inköpsvärde om cirka 300 000 kronor exklusive moms. Teknikprodukter som det står klart att de anställda nyttjat för privat bruk och som normalt inte används i kommunens verksamhet. Det rör sig till exempel om flertalet GoPro-kameror, drönare, partyhögtalare och Nintendospel.
De två tidigare anställda som berörs sades upp efter att detta blev känt. Färgelanda kommun har under det senaste året arbetat med att bygga upp en ny IT-avdelning och med nya tydliga inköpsregler, ett arbete som fortfarande pågår.
Nu är det upp till polisen att avgöra om vidare utredning ska ske och eventuellt åtal väckas. Ärendet polisanmäldes av Färgelanda kommun 16/11-2023
För mer information kontakta:
Anna Gunnervik, tf kommundirektör
0528-56 71 05
anna.gunnervik@fargelanda.se
Ulla Börjesson, kommunstyrelsens ordförande (S)
0528-56 71 10
ulla.borjesson@fargelanda.se
För att förvissa sig om läget i Färgelanda kommun efter beskedet om att IAC Group försatt sig själva i konkurs, kom en delegation bestående av riksdagsledamöter och regionråd från socialdemokratiska partidistriktet i Fyrbodal till Färgelanda under fredagen.
- Det känns bra att i detta läge få stöttning från alla nivåer. Det är en tämligen svår situation att hantera så länge vi inte vet vad som kommer att hända med IAC i Färgelanda. Det är ju den enskilt största privata arbetsgivaren i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson (S).
Riksdagsledamöterna Louise Thunström, Tanum och Jonathan Svensson, Vänersborg, båda socialdemokrater var av samma åsikt:
- Det är viktigt för oss att besöka Färgelanda för att få en närmare förståelse för vad som pågår. Vi förstår naturligtvis den oro som finns i samhället. Fantastiskt att se hur olika organisationer i regionen gått samman och visar på en proaktivitet som imponerar för att fånga upp oron som naturligtvis finns hos IAC:s anställda och underleverantörer. Det känns trots allt ganska hoppfullt att IAC i Färgelanda ska få vara kvar med de indikationer som konkursboet ändå gett.
Regionrådet Bijan Zanali, Trollhätttan och regionrådsersättare Louise Åsenförs, Uddevalla, säger så här i ett gemensamt uttalande:
- Det vore ju ett dråpslag för Färgelanda kommun först och främst men även för Dalsland och hela regionen med alla de underleverantörer som är beroende av IAC i Färgelanda. Vi är därför här för att informera oss om läget och vara proaktiva om vilka insatser som eventuellt behöver sättas in. Vår förhoppning är naturligtvis att konkursförvaltaren lyckas hitta en ny ägare.
Detta är ett meddelande från Västvatten
Vi behöver fortsätta vårt VA-arbete vid Ellenö i Färgelanda och behöver stänga av vattnet till fastigheter i området torsdag den 4 juli mellan klockan 10:00-14:00. Om arbetet medger kommer vattnet att släppas på tidigare.
I samband med påsläpp kan missfärgat vatten förekomma, spola en stund med kallvattnet så försvinner det. Tvätt- och diskmaskin bör ej användas.
Vi ber om överseende med de olägenheter arbetet kan medföra.
Med vänlig hälsning
Västvatten
Efter att samtliga kommunfullmäktige i de sju kommunerna Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg godkänt formerna för ett nytt kommunalförbund står det nu klart att Räddningstjänsten Fyrbodal ska bildas och driftsättas den 1 januari 2025.
Beslutet från de sju kommunerna innebär att de två nuvarande förbunden, Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF) och Räddningstjänsten Mitt Bohuslän (RMB) skapar en ny verksamhet som heter Räddningstjänsten Fyrbodal med start 1 januari 2025.
Först ut att godkänna formerna för det nya förbundet var Färgelandas kommunfullmäktige som sammanträdde 12 juni. Därefter avverkade övriga kommunfullmäktige sina möten i tät följd fram till det sista som hölls i Munkedal 24 juni.
– Den största vinsten med ett större förbund är att vi nu kan skapa bästa tänkbara trygghet för alla som bor och verkar i våra sju medlemskommuner, och vi gör det tillsammans, säger Dan Nyberg (S), ordförande för direktionen i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.
Han får medhåll av Jerker Lundin (KD), ordförande för direktionen i Räddningstjänsten Mitt Bohuslän:
– Räddningstjänsten Fyrbodal blir en stabilare och mer robust organisation i och med att vi blir fler som bidrar till den gemensamma verksamheten. Det gör att vi kan skapa bättre förutsättningar för att utvecklas och stå rustade inför framtidens utmaningar, säger Jerker Lundin.
Båda direktionsordförandena betonar vikten av att samverka i tider då utmaningarna i vår omvärld har blivit allt tuffare och påtagligare. Några tydliga exempel är klimatförändringarna som medför ökad risk för svårare väderrelaterade olyckor, konsekvenserna av grov brottslighet som prövar hela samhället inklusive den kommunala räddningstjänsten samt kriget i Ukraina som tydliggjort behovet av att ha ett starkt civilt försvar och där räddningstjänsten är en nyckelaktör. Dessa utmaningar, tillsammans med flera andra, har kraftigt ökat kraven på räddningstjänstens förmåga och kompetens.
Räddningstjänsten Fyrbodal kommer att bestå av cirka 460 anställda. Av dessa kommer runt 60 att utgöras av dagtidspersonal (räddningsledning, förbundsledning, tillsyns- och förebyggandeverksamhet, utbildnings- och övningsverksamhet samt teknisk drift).
Inom räddningsverksamheten kommer närmare 300 personer att utgöras av räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) fördelade på 14 brandstationer och drygt 100 personer att jobba skift fördelade på de tre heltidsstationerna i Vänersborg, Uddevalla och Trollhättan inklusive ledningscentralen Fyrbodal.
– Det är viktigt att vi nu får ett tydligt mål med en gemensam verksamhet efter flera år av nära samarbete mellan RMB och NÄRF. Vi har redan flera pågående aktiviteter som syftar till att säkerställa vår gemensamma förmåga, och genom att vi blir ett gemensamt kommunalförbund stärks våra möjligheter att bli än mer effektiva och robusta, säger Markus Green som är förbunds- och räddningschef i RMB samt tf förbunds- och räddningschef i NÄRF sedan september förra året.
---
Bakgrund:
- 2019, efter bildandet av en gemensam ledningscentral, väcktes planerna på en sammanslagning av Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund och Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.
- 2020 gjordes en intern analys kring fördjupad samverkan mellan de två förbunden.
- 2021 gjordes en första intern utredning om att bilda ett gemensamt kommunalförbund.
- 2022 anlitades en extern konsult för en fördjupad utredning där man tittade närmare på förutsättningar och konsekvenser.
- 2023 fattade samtliga sju kommuner ett inriktningsbeslut om att bilda ett nytt, gemensamt kommunalförbund. Därefter startade ett omfattande arbete för att ta fram ett beslutsunderlag.
- I juni 2024 har samtliga sju kommuner godkänt underlaget som i huvudsak består av en kommunalförbundsordning och ett reglemente. Kommunalförbundsordningen utgör det yttersta ramverket för hur förbundet, där flera olika kommuner ingår, ska se ut. I reglementet klargörs hur processerna för förbundet ska fungera.
Jerker Lundin (KD), ordförande för direktionen i Räddningstjänsten Mitt Bohuslän tillsammans med Dan Nyberg (S), ordförande för direktionen i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.
Färgelandas kommunfullmäktige kom under onsdagskvällen överens om mål- och resursplanen och budgeten för 2025-2027. Ett budgetförslag från kommunstyrelsen.
- Det här är högst nödvändigt. Nu kan vi jobba framåt, men det kommer att bli tufft, mycket tufft. Vi ska spara cirka 50 miljoner de närmaste tre åren. Det är som alla förstår mycket pengar för en liten kommun som Färgelanda, men det måste göras, säger kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson (S).
Så var kommer det att sparas?
- Nu måste vi ta ett rejält grepp över hela vår verksamhet. Alla verksamheter måste genomlysas och när det är gjort får vi återkomma till vad besparingarna leder till konkret.
Inget du redan i dag kan kommentera alltså?
- Nej, vi måste nu få till breda beslutsunderlag innan vi kan säga var exakt och hur mycket som ska sparas i respektive verksamhet, avslutar Ulla Börjesson.
Klart med Harvens dag
Nu är beslutet taget att Färgelanda kommun arrangerar Harvens dag den 31 augusti med ny Harvens dag-general på plats.
Han heter Lars Christensen som för de flesta är känd för sitt engagemang som biografföreståndare tillika ordförande för Högsäters bygdegårdsförening.
- Jag är taggad inför denna uppgift och med förra årets succé i minnet är det ju dumt att ändra på för mycket, menar Lars.
Så vad var det Lars gillade med förra årets Harvens dag?
- Evenemanget som helhet; allt från fina blomster- och halmarrangemang på ämnet Harvens dag, till alla evenemang för barn till vuxna. Marknaden. Ja, allt egentligen. Det var verkligen en familjefest. Dessutom vill jag medverka till att locka hit människor från andra kommuner så de får uppleva Färgelanda från sin allra bästa sida.
Nu börjar ett digert arbete med att få ihop frivilligkrafter som kan hjälpa till på olika sätt.
- Det är också något som imponerade på mig från förra året, just alla frivilliga som var med och hjälpte till. Vi behöver alla krafter vi kan få för att få till en Harvens dag i världsklass. Vi har en del att försvara om vi tittar på succén förra året, avslutar Lars Christensen.
Intresserad av att hjälpa till med att arrangera Harvens dag? Mejla Lars på följande adress och berätta vad du kan tänka dig bistå med.
lars.christensen@fargelanda.se
Öppettider för Färgelanda kommun vecka 25-32 (17/6-9/8)
I sommar har vi öppet mellan 8:00 och 15:00 med lunchstängt mellan 12:00-13:00
Vid akuta ärende inom individ -och familjeomsorgen ring 0522-69 74 44.
Vid akuta ärende gällande Vatten och avlopp ring Västvatten på 031- 703 17 80
Vid fel på Valbohems fastigheter dagtid 0528-567800 för felanmälan. Akuta felanmälningar efter kontorstid och helger ring Securitas 010 470 53 00
Trevlig sommar önskar vi på Färgelanda kommun!
SMHI varnar för kraftigt åskoväder och lokalt större regnmängder för lördag eftermiddag och kväll. Läs mer på www.smhi.se eller i deras app.
SMHI varnar för skyfallsliknande regn samt kraftig åska under fredag eftermiddag och kväll i vårt område.
Läs mer här: Konsekvensbaserade varningar | SMHI | SMHI
En ny rapport från det globala data- och analysföretaget Dun & Bradstreet och Miljöfordon Sverige visar att i år når 83 kommuner och 12 regioner målet om 70-procentig minskning av de fossila koldioxidutsläppen från fordonsflottan. Det är en ökning med 36 procent för landets kommuner jämfört med förra året.
Färgelanda kommun utmärker sig i sin satsning på gasdrift genom att vara den kommun i Sverige som satsar allra mest på bilar med gas i tanken.
- Vi har i dag 16 hybridbilar som drivs av bensin och gas. När vi bytt ut alla våra fossildrivna fordon kommer det totalt att röra sig om upp emot 50 gashybrider som kommer trafikera våra vägar vilket miljömässigt naturligtvis känns riktigt bra, berättar Jenny Clasborn, chef för tekniska enheten.
I Färgelanda har dessutom en ny biogasstation etablerat sig.
Josephine Göransson, undersköterska i hemtjänsten, kör en av gashybridbilarna:
- Det är naturligtvis bra att kommunen tänker på miljön. Det är ganska enkelt att tanka gas också, det finns bra instruktionen på stationen. Sedan är det väl kanske lite omständligt att behöva tanka på två olika ställen men det får man ta, avslutar Josephine.
Färgelanda kommuns telefonväxel är nu igång igen.
På grund av installation av en ny telefonväxel fungerar inte Färgelanda kommuns växel för tillfället. Däremot fungerar samtliga direktnummer till våra olika verksamheter och anställda. Vi beklagar detta och återkommer så fort vi har ny information.
Det har hänt mycket i Fyrbodal under denna vår, inte minst i Dalsland. Här kan du läsa och titta på de senaste nyheterna, signerade Fyrbodals kommunalförbund.
Vill du rösta innan valdagen den 9 juni, så startar förtidsröstningen för EU-valet onsdagen den 22 maj.
Förtidsröstningslokalen i Centrumhuset, Timmervägen 12 i Färgelanda, har öppet under följande tider:
Måndag-onsdag: 14.30-17.30
Torsdag-söndag: 11.00-14.00
Valdagen 9 juni har vallokalerna och förtidsröstningslokalen öppet 08.00-21.00
Ska du rösta i EU-valet?
Visste du att du som inte har möjlighet att ta dig till en röstlokal på valdagen den 9 juni, nu kan anmäla att du vill rösta. Färgelanda kommun har som alla andra kommuner en tjänst som heter ”Ambulerande röstmottagning”. Det innebär att röstmottagare kommer till dig där du befinner dig så du får möjlighet att rösta.
Du kan boka tider till följande dagar:
Fredag 24/5, mellan kl. 14.00-16.00
Fredag 31/5, mellan kl. 14.00-16.00
Tisdag 4/6, mellan kl. 14.00-16.00
Onsdag 5/6, mellan kl. 14.00-16.00
Du bokar genom att mejla eller ringa kommunens valkansli:
Mejl: kommun@fargelanda.se
Tel: 0528-567115, 0528-567114, 0528-567145
Angående fakturering avseende äldre- och handkappsomsorg
På grund av problem vid fakturering kommer denna månads fakturor med förfallodag 2024-05-31 avseende äldre- och handkappsomsorg att nå kunderna senare än normalt. Vi ber om ursäkt för detta och det eventuella extra besvär som det kan komma att medföra för våra kunder.
Har ni frågor så är ni välkomna att kontakta ekonomiavdelningen på telefon 0528-567112 eller 0528-567113. Det går också bra att mejla till ekonomi@fargelanda.se
Räddningstjänsten uppmanar till försiktighet på grund av upptorkning i skog och mark. Det råder alltså inget eldningsförbud för tillfället, men var försiktig vid uppförande av eld i skog och mark.
Följ gärna utvecklingen på www.smhi.se eller i deras app.
I dag på Valborgsmässoafton stänger Färgelanda bibliotek lite tidigare än vanligt. Så har ni ärenden dit så måste ni vara där före klockan 16 i eftermiddag.
Trevlig Valborg hälsar bibliotekspersonalen!
Detta är ett meddelande från Västvatten.
Vi planerar arbete på Kidronvägen i Färgelanda och behöver stänga av vattnet till fastigheter i området måndagen den 22 april mellan klockan 08:00 till 16:00 . Om arbetet medger kommer vattnet att släppas på tidigare. I samband med påsläpp kan missfärgat vatten förekomma, spola en stund med kallvattnet så försvinner det. Tvätt- och diskmaskin bör ej användas. Vi ber om överseende med de olägenheter arbetet kan medföra. Mer information finns på vår hemsida: www.vastvatten.se
Med vänliga hälsningar Västvatten
Onsdag 24/4, kl. 18.00 är ni välkomna att följa Färgelandas kommunfullmäktigesammanträde på webben.
Använd länken nedan.
Färgelanda - en del av Dalsland. Så heter vår senaste broschyr som ska välkomna alla till vår vackra kommun. Kanske till och med få en och annan att fundera på att flytta hit. Broschyren finns både i pappersform och digitalt.
Se den här: Färgelanda Kommun (sebroschyr.se)
SMHI går ännu en gång ut med en gul varning för kraftiga vindar i samband med tidvis ymnigt snöfall. Denna gång gällande torsdag 4/4. Denna varning håller i sig från 08.00 till 20.00 enligt prognosen.
Färgelanda kommun erbjuder sommarjobb som simlärare respektive simlärarassistent till kommande sommar 2024.
Intresserad? Kika in här:
Vem tycker du ska få priset i år?
Kulturpriset delas ut till en person, en grupp av personer, organisation, förening eller liknande som utmärkt sig på ett förtjänstfullt sätt ur kultursynpunkt. Priset kan endast delas ut till personer som är boende eller verksamma i kommunen. Priset delas ut den 6 juni vid Nationaldagsfirandet på Stigens Herrgård. Priset är 5000 kronor och ett diplom.
Nomineringar skickas senast 30 april till:
Färgelanda kommun
Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda
Märk kuvertet med ”Kulturpris”.
Nominering via e-post: kommun@fargelanda.se
Döp mejlet till ”Kulturpris”
Vid frågor kontakta kommunens kultur- och föreningsutvecklare, 0528-567 523 alternativt lehnida.huric@fargelanda.se
Under tisdagen 2 april råder gul varning för kraftig vind i samband med snöfall. Enligt SMHI kommer prognosen gälla för hela tisdagen vilket kan komma ställa till det i trafiken.
Längre söderut i delar av Västra Götaland, råder orange varning.
Följ vädersituationen på www.smhi.se eller i appen.
Med start kl. 18.00 ikväll onsdag 20 mars, kan du följa Färgelandas kommunfullmäktige live genom att klicka på denna länk. Du kan använda dator, padda eller mobiltelefon.
Här kan du hitta roliga saker att göra under Påsklovet.
Använd länken för fullt format: https://www.fargelanda.se/.../pasklovsaktiviteter-2024.pdf
Programmet finns även att hämta i pappersform på biblioteket.
För fjärde året i rad anordnade folkhälsoråden i Fyrbodal, Polisen, Brottsofferjouren och Västra Götalandsregionen en digital samverkanskonferens i Strömstad som handlade om våld i nära relationer.
I år låg fokus på våldsutsatta barn och intresset var rekordstort. Upp emot 900 deltog i konferensen.
Syftet är att stärka kompetensen kring våldsutsatta barn och öka samarbetet över verksamhetsgränserna för att, på lång sikt, fler barn ska få en uppväxt fri från våld. Målgruppen är beslutsfattare, yrkesverksamma och andra som möter våldsutsatta eller våldsutövare. Bland deltagarna var merparten från Fyrbodal, men i och med att kännedomen om konferensen spridit sig via olika nationella nätverk, deltog även flera från andra delar av landet.
Våld i nära relationer är ett angeläget och mångfasetterat folkhälso- och samhällsproblem som allvarligt påverkar levnadsvillkor och livskvalitet för dem som drabbas.
Samverkanskonferensen är ett gott exempel på hur små kommuner kan gå samman tillsammans med Polisen, regionen och frivilligorganisation och få stor genomslagskraft. Konferensen bekostas av riktade medel av de lokala folkhälsoråden, brottsofferjouren och polisen. 18 organisationer är med och hjälper till.
Så här säger Färgelanda kommuns folkhälsostrateg Marcus Larsson, tillika en av de ansvariga för konferensen.
– Efter den här konferensen har deltagarna fått mer kunskap och bättre förutsättningar att samverka med andra utifrån sina funktioner. Den kunskap och de samarbeten som uppstår kommer i sin tur leda till att färre barn behöver uppleva våld under sin uppväxt.
I dag onsdag den 8 mars skrevs överenskommelsen kring initiativet ”Backa barnet” under av samtliga Dalslandskommuner tillsammans med övriga representanter i projektet; VGR, Polismyndigheten och Närhälsan/MedPro.
36 miljoner kronor, varav hälften regionala, satsas i detta treåriga projekt som ska arbeta för att fånga upp och ge rätt stöd till de barn som behöver så att fler klarar sin skolgång och förebygga ohälsa, utanförskap och kriminalitet.
- Det här ett rejält och genomtänkt projekt som vi tror väldigt mycket på, säger både Färgelandas kommunalråd Ulla Börjesson (S) och oppositionsråd Jörgen Andersson (SD) i ett gemensamt uttalande.
Förskola, skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård samt polis omfattas av projektet. Med Backa barnet-modellen får aktörerna en verktygslåda för att kunna samarbeta enklare. Projektet stöds av VGR för att möjliggöras i hela Dalsland.
Här är kommunerna i Västra Götaland där högst andel invånare driver företag (svensktnaringsliv.se)
Upp emot en halvmeter snö har personalen på Tekniska och AMI (Arbetsmarknad och integration) fått ta hand om under nyårshelgen tillsammans med extra förstärkning, allt för att klara av denna enorma mängd snömängd som fallit. Men arbetet fortsätter. Nästa etapp blir att ta bort alla stora snöhögar som skapats vid korsningar och avfarter för att skapa klar och säker sikt för trafikanterna.
Gott jobbat Abdi, Agne, Kieth, Jocke, Peo, Stellan, Dick, Mikael och alla andra som varit med och bidragit!!
Beslut om akut verksamhetsförändring vid Höjdens förskola på grund av bristande arbetsmiljö
Bakgrund
Höjdens förskola är belägen i de centrala delarna av kommunen. Den består av 4 avdelningar och har för närvarande 72 barn placerade. Avdelningarna är samtliga för barn mellan 1-5 år. Ansvarig rektor är Maria Olsson.
Vintertid har förskolan under de senaste åren haft problem med att vattnet fryser i ledningarna i vissa delar av lokalen. Detta innebär att personalen måste förflytta både sig och barnen när de behöver vatten. Den senaste tidens vinterväder med mycket låga temperaturer har återigen inneburit stora problem för verksamheten. Toaletterna fungerar inte heller.
Detta är inte längre hållbart eftersom lokalerna och därigenom arbetsmiljön för berörda barn och personal inte är acceptabel. Bristerna har nu blivit så akuta att omedelbara åtgärder måste fattas.
Kommunens fastighetsavdelning har en tydlig bild av lokalernas standard och har kommit fram till att det är stora investeringar som krävs för att lokalerna ska bli i sådant skick att det går att bedriva verksamhet där. Det är inte bara vattenledningarna som behöver renoveras utan även mycket annat i lokalerna är eftersatt.
Vad som ska hända med lokalen är ytterst ett politiskt beslut eftersom alla renoveringar innebär kostnader som måste finansieras inom kommunens budget.
Men med tanke på hur viktigt det är att situationen förändras omgående har utbildningschefen kommit fram till att beslut måste fattas om att verksamheten successivt måste flyttas till andra lokaler på grund av arbetsmiljön. Inför beslutet har dialog skett med utbildningsnämndens ordförande, samhällsbyggnadschefen och kommundirektören. Fackliga företrädare har informerats om situationen. Kommunalråden är informerade.
Eftersom Höjdens förskola har drygt 70 barn och fyra avdelningar finns det inte någon möjlighet att hålla ihop alla avdelningar och flytta hela verksamheten till andra lokaler eftersom det inte finns tomma lokaler som kan rymma så pass många barn.
Utgångspunkten är att flytten ska bli så bra så som möjligt för både barn och personal och den kommer att ske i etapper.
Första etappen blir att flytta 5-åringar till Höjdenskolan. Vidare utredning sker därefter för att se vilka alternativ som finns för övriga barn.
De praktiska åtgärderna förbereds från och med 11 januari och flytt av delar av verksamheten till Höjdenskolan inleds under vecka 3.
Lise-Lotte Bengtsson
Utbildningschef
Färgelandas vuxenutbildning har tillsammans med kommunens vård och omsorg visat att de ha kvalitet för att bli återcertifierade som medlemmar i Vård och omsorgscollege. Det var för fem år sedan de kommunala verksamheterna blev medlemmar i Vård och omsorgscollege och bildade ett lokalt college tillsammans med Uddevalla och Orust kommuner. Nu efter fem år var det dags att visa att vi har uppfyllt medlemskriterierna vilket vi har!
Vård- och omsorgscollege är en plattform för samverkan mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare inom vård- och omsorgssektorn för en strukturerad samverkan. Det är också en kvalitetsstämpel som visar att den som utbildat sig inom ett Vård- och omsorgscollege har gått en bred utbildning som håller hög kvalité och som är anpassad efter verksamhetens behov.
Den som har gått en vård- och omsorgsutbildning hos en certifierad utbildare får efter utbildningens slut ett eftersträvansvärt diplom och kan även ansöka om att få den skyddade yrkestiteln undersköterska.
Rektor vuxenutbildningen Färgelanda kommun Telefon 0528-56 72 50mona.jonsson@fargelanda.se
Som vi informerade om förra veckan är det stora problem med lokalerna där Höjdens förskola bedrivs. Bland annat fryser vattnet när utetemperaturen blir låg.
Under helgen blev det mildare och vattnet fungerade i morse. När vi tittar på väderprognosen så ser vi att det kommer att bli oerhört kallt igen på nätterna och samma problem kommer att uppstå igen. Om det inte finns tillgång till vatten kan vi inte bedriva verksamhet i lokalerna.
Så vi fortsätter med vår plan att successivt flytta barnen till andra lokaler. Idag måndag fick de äldsta barnen flytta in i lokaler på Höjdenskolan och det var 23 stycken barn som lämnade sina grupper och som nu finns i skolans lokaler.
Arbetet fortsätter som planerat och vårdnadshavarna får kontinuerlig information från rektor via Unikum. Vår hemsida kommer att uppdateras under veckan med senaste nytt.
Vi förstår att situationen upplevs som mycket negativ och jobbig, både av föräldrar, barn och personal. Vi vill dock passa på att tacka för er förståelse och alla förslag till lösningar som vi får ta emot!
Lise-Lotte Bengtsson
Utbildningschef
SMHI har gått ut med en orange vädervarning under onsdagen och om vädret blir som befarat kommer det att ha stor påverkan för oss. Vi råder er därför till att följa informationen från våra myndigheter – redan nu varnas för stora trafikproblem som kan innebära svårigheter att ta sig fram på våra vägar.
Vi kommer att lämna information om skolskjutsarna så fort vi får information från bussbolagen
Våra förskolor och F-6 skolor kommer att anpassa sina verksamheter utifrån förutsättningarna – detta kan innebära att grupper behöver slås ihop om vi saknar personal och att undervisningen inte kan bedrivas som planerat utan att andra aktiviteter får genomföras
Valbo 7-9 planerar hemstudiedag – alla elever och vårdnadshavare får särskild information om detta
Vuxenutbildningen planerar hemstudiedag – alla elever får särskild information om detta
Vi uppmanar er att följa informationen som lämnas via Unikum och på kommunens hemsida.
Lise-Lotte Bengtsson, utbildningschef Färgelanda kommun
Buss 1, 2, 4 och 6 hämtar INTE några elever i dag onsdag eftermiddag.
Däremot går bussarna 3, 5, 7, och 8 som vanligt.
Imorgon ska om inget oförutsett inträffar bussarna gå som vanligt. Uppdaterad information fås genom Unikum samt här på hemsidan om något förändras.
SMHI varnar för plötslig ishalka från lördag kväll. Under söndagen gäller en gul varning för tidvis ymnigt snöfall i samband med frisk sydlig vind.
Kör försiktigt om du åker ut på vägarna.
Läs mer på: Konsekvensbaserade varningar | SMHI | SMHI
SMHI har utfärdat två nya gula varningar gällande för morgondagen måndag 22/1.
Mycket kraftiga vindbyar väntas i kombination med stora regnmängder i kombination med snösmältning då vi får plusgrader.
Detta kan medföra mycket hala vägar och kan orsaka översvämningar, träd som ramlar ner och luftburna ledningar som kan skadas och orsaka elavbrott.
Läs mer på Väder i Färgelanda (smhi.se)
Som ni sett av tidigare information är det stora problem med trafiken idag och inställda skolbussar.
Vi får nu information om att vägarna generellt är mycket hala och det kommer att vara stora problem att ta sig till arbete och skola idag.Vi uppmanar er alla att följa informationen från våra myndigheter och vi är medvetna om att det kommer att bli svårt för personal och elever att ta sig till våra verksamheter idag.
Vi kommer att ha öppet där vi har personal på plats – men kommer att anpassa undervisningen utifrån läget och vår personalsituation.
Ni kommer att få aktuell information från er rektor!
Lise-Lotte Bengtsson
Utbildningschef
Färgelanda kommun
Det var ett gäng mäkta stolta brandmän som visade upp sin helt nya brandbil på Högsäters brandstation under fredagen. Det händer väldigt sällan att stationen får en helt ny brandbil, de mindre brandstationerna har fått nöja sig med att få begagnade brandbilar som tidigare använts av de större brandstationerna.
- Ja, man får nästa nypa sig i armen om detta är sant. Man känner sig lite som ett barn på julafton, berättar en strålande glad Hans Johansson på Högsäter brandstation.
Den nya brandbilen kommer att finnas tillhands i minst tjugo år och är verkligen en supermodern brandbil som bland annat är utrustad med förhöjt lågtyck med en specialslang som snabbt dras ut vilket gör att brandmännen kan göra en blixtsnabb insats.
- Dessutom har brandbilen en stabiliseringsutrustning för att kunna stabilisera bilar som vält vid en olycka för att få ut skadade på ett säkert sätt. Precis som den specialbår som tas fram vid forserad uttagning, när det inte finns tid att klippa upp taket.
Den nya brandbilen kommer att betyda mycket för Färgelanda kommun.
- Det här innebär att Färgelanda kommun får tillgång till en ultramodern brandbil vilket är helt fantastiskt. Vi kan helt enkelt göra effektivare insatser framöver, avslutar Hans Johansson stolt.
Nu har kommunen besiktigat taket på Valboskolans idrottshall och konstaterar att det krävs omfattande arbete att återställa taket i brukbart skick.
- Vi vet inte exakt hur lång tid detta kommer att ta, det kommer att visa sig först när vi bryter upp innertaket och ser skadornas omfattning. Mer information kommer när vi vet mer, meddelar Färgelanda kommuns fastighetsförvaltare Christer Veglo.
Skolan samt de föreningar som nyttjar idrottshallen är informerade om situationen.
Välkommen att söka jobbet här: https://fargelanda.varbi.com/se/what:job/jobID:677663/
Sportlov vecka 8 (19/2-23/2)
Snart är det sportlov!
Vi håller på och planerar aktiviteter inför sportlovet för barn och ungdomar i Färgelanda kommun.
Ni kanske redan har eller planerar att ha roliga aktiviteter?
Maila i så fall aktiviteterna innan den 11 februari .
Kultur och föreningsutvecklare: lehnida.huric@fargelanda.se
Här är sidan ni hittar alla spännande sportlovsaktiviteter:
https://www.fargelanda.se/kultur-och-fritid/kultur/lovaktiviteter/sportlov/
Förra årets folkhälsopris gick till Bo och Lisbeth Jacobsson i Högsäters Tennisklubb som har drivit klubben sedan 1991, Bosse som ordförande och Lisbeth som sekreterare.
Vem tycker du ska få priset i år?
Folkhälsopriset delas ut till en person, en grupp, organisation, förening eller liknande som utmärkt sig på ett förtjänstfullt sätt ur folkhälsosynpunkt. Priset kan endast delas ut till personer som är boende eller verksamma i kommunen. Priset delas ut den 6 juni vid nationaldagsfirandet på Stigens Herrgård. Priset är 5000 kronor och ett diplom.
Nomineringar skickas senast 30 april till:
Färgelanda kommun
Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda
Märk kuvertet med ”Folkhälsopris”.
Nominering via e-post: kommun@fargelanda.se
Döp mejlet till ”Folkhälsopris”
Vid frågor kontakta kommunens folkhälsostrateg, 0528-567 126 alternativt marcus.larsson@fargelanda.se
SMHI har utfärdat en orange varning för underkylt regn med kraftig ishalka som följd under måndagen längs Västkusten från Uddevalla ner till Kungsbacka. Dock kan denna ishalka även beröra Färgelanda kommun under måndagen då SMHI har svårt att avgöra exakta gränser för var denna ishalka kan uppstå. Någon officiell varning för Färgelanda kommun har dock inte utfärdats.
Däremot råder gul varning för snöfall för Färgelanda kommun under måndagen.
Färgelanda kommun kommer att agera skyndsamt vid eventuella störningar på grund av vädersituationen och uppdatera på kommunens hemsida och sociala medier vid behov.
Välkommen att söka jobbet här:
https://fargelanda.varbi.com/se/what:job/jobID:677663/
Nu finns det samlade aktiviteter på vår hemsida. Klicka på bannern överst på förstasidan eller gå in här: https://www.fargelanda.se/kultur-och-fritid/kultur/lovaktiviteter/sportlov-2024/
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Nu söker Färgelanda kommun röstmottagare som kan arbeta på valdagen. Vi söker dig som är över 18 år, talar god svenska och kan medverka till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Välkommen att söka!
Max 10 röstmottagare kommer arbeta i vardera av Färgelandas fyra vallokaler under valdagen. Av dessa leder och fördelas arbetet av en ordförande och en vice ordförande. Tjänsterna som ordförande och vice ordförande är redan tillsatta.
Som röstmottagare är det viktigt att du har ett vänligt bemötande och är mycket noggrann. Skriv gärna när du ansöker ifall du talar flera språk och ifall du arbetat som röstmottagare innan. Vi förutsätter också att du som röstmottagare inte kandiderar för ett parti till Europaparlamentet.
Mejla kommun@fargelanda.se om du vill arbeta som röstmottagare. Sista ansökningsdag 15 mars.
Ersättning
Som ersättning för arbetet som röstmottagare får du ett skattepliktigt arvode om 220 kronor i timmen. Skatt på arvodet dras med 30 procent. Utbetalningen sker den 27 juni 2024.
Handledning och utbildning
Du som röstmottagare kommer få hemskickat en handledning som handlar om vad det innebär att vara röstmottagare, det är viktigt att du läser den och under valdagen kan du använda den som ett uppslagsverk.
Du kommer att kallas till en obligatorisk utbildning. Här kommer du ha möjlighet att hälsa på de andra röstmottagarna som kommer arbeta i samma distrikt.
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Nu söker Färgelanda kommun röstmottagare som kan arbeta på valdagen. Vi söker dig som är över 18 år, talar god svenska och kan medverka till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Välkommen att söka!
Max 10 röstmottagare kommer arbeta i vardera av Färgelandas fyra vallokaler under valdagen. Av dessa leder och fördelas arbetet av en ordförande och en vice ordförande. Tjänsterna som ordförande och vice ordförande är redan tillsatta.
Som röstmottagare är det viktigt att du har ett vänligt bemötande och är mycket noggrann. Skriv gärna när du ansöker ifall du talar flera språk och ifall du arbetat som röstmottagare innan. Vi förutsätter också att du som röstmottagare inte kandiderar för ett parti till Europaparlamentet.
Mejla kommun@fargelanda.se om du vill arbeta som röstmottagare. Sista ansökningsdag 15 mars.
Ersättning
Som ersättning för arbetet som röstmottagare får du ett skattepliktigt arvode om 220 kronor i timmen. Skatt på arvodet dras med 30 procent. Utbetalningen sker den 27 juni 2024.
Handledning och utbildning
Du som röstmottagare kommer få hemskickat en handledning som handlar om vad det innebär att vara röstmottagare, det är viktigt att du läser den och under valdagen kan du använda den som ett uppslagsverk.
Du kommer att kallas till en obligatorisk utbildning. Här kommer du ha möjlighet att hälsa på de andra röstmottagarna som kommer arbeta i samma distrikt.
Nu är AMI (Arbetsmarknad och integration), igång med sin service i Centrumhuset för att hjälpa människor med att till exempel fylla i blanketter, hitta information på internet eller få hjälp med andra lättare administrativa uppgifter. Igår var det andra tisdagen som man var på plats och det var en hel del människor som sökte sig till Centrumhuset.
- Det känns väldigt bra. Roligt att vi kan hjälpa människor, konstaterar Sylvia som tillsammans med Salwa fanns på plats under gårdagen för att hjälpa till.
Sylvia Jonefelt är den som dragit igång verksamheten och Salwa finns till hands för dom som behöver hjälp på arabiska.
-Ja, det känns roligt att vara tillbaka och jobba för kommuninvånarna igen, säger Salwa med ett leende.
Salwa som även var ett stort stöd för de arabisktalande medborgarna under pandemiperioden.
Varje helgfri tisdag mellan 16.00-17.30 finns alltså Sylvia och Salwa på plats i Centrumhuset.
Välkomna!
Kulturverkstad för barn och unga mellan 9-13 år drar igång torsdag 7 mars i Centrumhuset i Färgelanda mellan klockan 14.00-18.00 😊
I samarbete med ABF och Färgelanda kommun med bidrag från folkhälsorådet tillsammans med Västra Götalandsregionen, ska barn få möjlighet att vara kreativa.
Måla, skriva texter, jobba med musik, skapa i virtuell miljö, läsa, spela spel och diverse pyssel är aktiviteter som kommer att erbjudas.
- Vi vill bredda utbudet för barn i dessa åldrar där de ska få möjlighet att skapa på olika sätt. Vi börjar i Centrumhuset men målet är att komma ut med Kulturverkstan i andra delar av kommunen också framöver, säger Helene Ödegaard från ABF och som är projektledare.
Att delta i Kulturverkstan är gratis och det är bara att dyka upp utan någon anmälan.
Väl mött!