Utvecklingsmedel från Folkhälsorådet

I kommunen finns ett folkhälsopolitiskt råd som verkar för att kommunen arbetar strategiskt med folkhälsofrågorna, läs mer via länken nedan:

Folkhälsorådet i Färgelanda kommun utgår ifrån ett avtal mellan Färgelanda kommun och Västra Götalands regions norra hälso- och sjukvårdsnämnd. Folkhälsorådet avsätter cirka 500 000 årligen till utvecklingsarbete som syftar till att skapa en bättre hälsa för invånare i Färgelanda kommun.

Har din förening eller verksamhet en projektidé med målet att skapa en bättre hälsa för invånare i Färgelanda kommun? I sådana fall är ni välkomna att lämna in en ansökan till Folkhälsorådet i kommunen.

Kriterier

  • Utvecklingsarbetet ska ligga inom ramen för folkhälsorådets prioriterade insatsområden, se rubriken "Prioriterade insatsområden" nedan.
  • Arbetet ska rikta sig mot befolkningen i kommunen och vara förebyggande eller hälsofrämjande på grupp- eller samhällsnivå.
  • En verksamhet som söker medel ska själv stå för del av kostnaden för projektet/insatsen, kommunala verksamheter ska finansiera 50% av kostnaden. Den egna kostnaden kan vara nedlagd arbetstid i projektet/insatsen.
  • Utvecklingsarbetet ingår inte i ordinarie verksamhet, det som ligger inom ramen för verksamhetens egen budget eller som faller inom ramen för kommunens bidragsnormer för föreningar.
  • Det ska finnas en tydlig beskrivning av hur arbetet kommer fortsätta (om arbetet faller väl ut) i verksamheten efter att bidragit tagit slut.

Prioriterade insatsområden för Färgelanda kommun

Ett projekt eller en insats som bedrivs av medel från folkhälsorådet ska ligga inom de prioriterade insatsområdena för folkhälsorådet. 

Under 2024-2025 är det tre prioriterade insatsområden:

  • Barn och unga
  • Främja goda levnadsvanor
  • Psykisk hälsa

De prioriterade insatsområdena finns att läsa som helhet i kommunens styrande dokument och planer, följ länken nedan:

Barn och unga

Detta område omfattar barn och ungas utveckling av såväl kognitiva, emotionella samt sociala färdigheter. Detta kan göras genom att främja en trygg skolgång, med mål om behörighet till gymnasiestudier samt möjligheter till fortsatta studier. Men också genom att främja goda matvanor, fysisk aktivitet, goda sömnvanor samt erbjuda en meningsfull fritid.

Att främja den psykiska hälsan görs delvis genom att fokusera på ovan nämnda faktorer. En psykisk ohälsa i barndomen kan leda till sämre skolresultat och sämre framtidsutsikter i vuxenlivet. Goda relationer är en grundförutsättning för god psykisk hälsa som grundläggs redan ifrån födseln och behöver värnas om hela under hela uppväxten. Därför är stöd till vårdnadshavare en viktig del i detta prioriterade område.

Främja goda levnadsbanor

Genom att främja goda levnadsvanor kan man samtidigt förebygga en mängd sjukdomar. Dessa sjukdomar resulterar i stort lidande för individer och familjer samt är stora kostnader för samhället.

Äldre: Sett till den demografiska kurvan i kommunen så är detta en stor grupp som procentuellt sett kommer att öka. Sociala sammanhang, goda matvanor, fysisk aktivitet och känsla av meningsfullhet de friskfaktorer som folkhälsomyndigheten benämner tydligast kring denna målgrupp. Extra fokus på att arbeta för att få ner den ofrivilliga ensamheten.

Alkohol: I undersökningar kring användning av alkohol bland yngre samt andel unga som blir bjudna hemma på alkohol så ligger Färgelanda högt i jämförelse med andra närliggande kommuner. Alkoholkonsumtion är en generell riskfaktor och bland ungdomar 15–19 år i Sverige är alkoholkonsumtion den riskfaktor som orsakar flest förlorade friska levnadsår.

Psykisk hälsa

Psykisk hälsa handlar bland annat om att människor upplever sin tillvaro meningsfull, att de kan använda sina resurser, vara delaktiga i samhället och uppleva att de har förmåga att hantera livets normala motgångar. Utgångspunkten att ge generella insatser för hela befolkningen, men också se till speciellt utsatta målgrupper som vi vet generellt sett har en sämre psykisk hälsa. Att främja psykisk hälsa är i sig en del av det suicidpreventiva arbetet då psykisk ohälsa har en tydlig koppling till suicid.

Det är av stor vikt att förbättra samverkan mellan olika aktörer kring främjande och förebyggande insatser av den psykiska hälsan hos befolkningen.

Aktuella ansökningsdatum:

2024-10-21 (medel betalas ut under 2025) 

Välkommen med din ansökan!
Vid ansökan var vänlig använd er av formuläret ni finner under "e-tjänster och blanketter".
 


Dokument och bilagor

För kommunens styrande dokument och planer se nedan:

För kommunens e-tjänster och blanketter se nedan:

Folkhälsostrateg
Marcus Larsson
0528-567126

Synpunkter?

Telefonnummer
Färgelanda kommuns växel 0528-567000

E-post
kommun@fargelanda.se 

Kommunens informatörer

information@fargelanda.se

Besöksadress/Postadress

Allhemsvägen 5
458 80 Färgelanda

Öppettider kommunhuset v.25-v.32

Måndag-fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Öppettider kommunhuset
Måndag-torsdag 08:00-16:00

Fredag 08:00-15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Organisationsnummer

212000-1421

Färgelanda i sociala medier

FacebookInstagram Linkedin