Grannsamverkan
Grannarsamverkan är en metod som bygger på samarbete mellan kommun, polis och boende i en bostadsområde, by eller väg. Syftet är att minska brottsligheten och skadegörelse i bostadsområdet samt att öka tryggheten.
Grannsamverkan fungerar i såväl villa- och radhusområden som i områden med flerfamiljshus, i fritidshusområden och på landsbygden.
Grannsamverkan har blivit ett begrepp i det brottsförebyggande arbetet och bygger på ett nära samarbete med polisen.
Metoden är enkel. Genom att hålla extra uppsikt i området, nyfikenhet och engagemang kan grannar tillsammans bryta igenom den anonymitet som inbrott, stölder och skadegörelse sker i skydd av. Mångas vaksamhet blir ett effektivt skydd och ett larmsystem, som reagerar på det okända - det som kan vara brott eller förberedelse till brott.
Grannsamverkan i Färgelanda
Färgelanda kommun stödjer tillsammans med polisen de invånare som vill börja arbeta med metoden i sitt bostadsområde.
Kommunen och polisen ordnar minst en gång per år träffar för personer som är engagerade i grannsamverkan. En gång i kvartalet skickas ett gemensamt informationsbrev ut till kontaktombudet för grannsamverkan i bostadsområdet.
Starta grannsamverkan
Är du intresserad av att starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde? Kontakta folkhälsostrategen i kommunen för att komma igång.
Utbildning och informationsmaterial om hur man bedriver Grannsamverkan tillhandahålls av Lokala Brå och av Polisen.
Dokument och bilagor
För kommunens e-tjänster och blanketter se länk nedan: