Socialpsykiatri
Socialpsykiatrins insatser riktar sig till dig med psykisk ohälsa, en psykisk funktionsnedsättning och/eller en kognitiv funktionsnedsättning. Vi erbjuder utifrån ditt behov boendestöd, daglig sysselsättning och kontaktperson. Vi planerar stödet tillsammans med dig för att du ska få stöttning i det som känns svårt, och kunna stärka dina förmågor.
Daglig sysselsättning
I Färgelanda kommun heter vår dagliga sysselsättning Regnbågen. Här erbjuds flera aktiviteter med olika inriktningar. Du har möjlighet att utveckla dina kreativa färdigheter, få tid för återhämtning och friskvård samt utrymme för social samvaro och personlig utveckling. Vi har även aktiviteter som utförs i grupp och med en handledare som stöd. Arbetsuppgifterna varier och anpassas individuellt utifrån dina önskemål och behov.
Affären Nytt & Begagnat
Affären Nytt & Begagnat är ett första steg för att stärka dina egna förmågor i mötet med våra samhällsmedborgare i en trygg miljö. I affären har vi hantverk som är tillverkade av våra deltagare, men också mindre möbler, porslin och annat smått och gott till ett förmånligt pris.
Vi finns på Hedekasvägen 20, Färgelanda centrum.
Öppettider: Tisdagar kl. 10:00 – 14:00. Välkomna.
Grön rehabilitering
Så ett frö, sätta en lök och plantera ett träd. Sköta om och umgås med andra. Njuta av sprakande eld, lyssna till porlande bäckar och fågelkvitter. Känna värme, andas frisk luft, vandra i sköna omgivningar och uppleva naturens mångfald.
Grön rehabilitering bygger på forskning om naturens goda förmåga att ge återhämtning och minskad stress. I Grön rehabilitering kombineras vistelse och aktiviteter i naturen med samtal. Många aktiviteter sker i grupp. Målet är att du efter avslutad rehabilitering ska uppleva en högre livskvalitet och kunna återgå till någon form av arbete, arbetsträning eller studier.
Estetisk verkstad
Inne i vår ateljé hittar du alltid något kreativt att sysselsätta dig med. Den är öppen dagligen för dig som vill gå undan en stund och skapa och då och då har vi ett gemensamt projekt.
I rummet finns pennor, tusch, olika papper, tyger, garn, pärlor, pärlplattor och mycket mer.
Träverkstad och återbruka
Regnbågen har ett snickeri som är utrustat med olika verktyg. Här kan vi producera allt från små fågelholkar till mindre möbler. Möjligheterna är många! Du erbjuds att skaffa dig grundkunskaper om trämaterial, verktyg, hur våra maskiner fungerar och att utföra olika typer av arbetsuppgifter med hjälp av dessa. Arbetsuppgifterna anpassas utifrån dina önskemål, behov och resurser och planeras in i veckoschemat.
En annan del av daglig sysselsättning kan vara att arbeta med renovering och uppfräschning av gamla stolar och mindre bord. Dvs. förarbeta, slipa, spackla och måla möbler och annan inredning. Sy, lappa och laga är också möjligt. När det är klart säljs detta vår affär.
Boendestöd
Boendestöd är en social och praktisk stödinsats för att stärka din förmåga att hantera vardagslivet. Det är ett pedagogiskt stöd som syftar till att motivera dig till ett så självständigt liv som möjligt.
I boendestödet kan det ingå handledning och stöd att planera och genomföra vardagliga sysslor som till exempel städning och tvätt. En central del är att du gör detta tillsammans med en boendestödjare. Boendestödjaren arbetar med, inte åt, dig som behöver stöd.
Brukarinflytande
Brukarinflytande handlar om att personer som får insatser genom socialtjänsten ska få mandat och möjlighet att påverka beslut som får stora konsekvenser för deras eget liv och vardag.
Begreppen brukarinflytande, medverkan och delaktighet används när man avser att brukare på något sätt kan ta del av eller påverka besluten som rör deras egna insatser. Begreppen används också när brukarna kan påverka utformningen och styrningen av de verksamheter som ger insatserna.
Hos oss deltar två brukare i verksamhetsmöten som hålls två gånger per år tillsammans med bland annat arbetsledare och enhetschef. En gång i månaden har vi Husmöte där alla brukare hos oss är välkomna att delta, tycka till och få information om verksamheten. Två gånger per år har vi planeringsdag som leds av brukarna i verksamheten. Här har du möjlighet att påverka verksamhetens innehåll på kort och lång sikt.