Solceller
Solceller och solfångare kräver normalt inte bygglov om de placeras på en befintlig byggnad så att de följer byggnadens form. Men om du behöver en brantare vinkel på solpanelerna än vad du har på taket eller av annat skäl inte kan följa byggnadens form, ska du söka bygglov. Integrerade solceller kräver bygglov om byggnadens färg- och materialutförande väsentligt förändras. Integrerade solceller klassas som tak- och fasadmaterial och inte som en fristående anläggning.
Undantaget från bygglovsplikten gäller inte om det är bestämt i detaljplanen för området där du vill bygga att solceller/solfångare kräver bygglov. Inte heller om byggnaden eller bebyggelseområdet är särskilt värdefullt utifrån ett historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv och därför inte får förvanskas. Solceller/solfångare är inte heller lovbefriade om de ska placeras i eller i anslutning till områden för totalförsvaret.
Fristående solcellsanläggningar kräver normalt inte bygglov, varken inom eller utanför detaljplanerat område. Men om de utformas så att personer kan stå under dem, kan det bedömas som en byggnad (skärmtak) och därför vara bygglovspliktigt.
Solcellsparker kräver inget bygglov så länge de placeras utanför detaljplanelagt område. Det krävs dock en anmälan till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen kontrollerar bland annat att skyddade områden, artskydd samt fornlämningar inte påverkas av solcellsparken, genom ett s.k. 12:6 samråd.
Om solcellerna ska installeras på jordbruksmark som i och med detta inte längre används till jordbruksmark krävs en anmälan om detta till Länsstyrelsen. Om marken där anläggningen installeras fortfarande kan användas till betesmark krävs ingen anmälan till Länsstyrelsen.